Kaj zakon pravi o spuščenih in nevarnih psih?

Danes sem na sprehodu po cesti šel mimo hiše, kjer so imeli gromozanskega psa skoraj še enkrat večjega od Moka. Pes je bil za ograjo, močno lajal, nato pa se je pri odprtih vratih zapodil proti mojemu na povodcu vodenem povsem umirjenem psu. V žepu sedaj vedno nosim plastično vodovodno cev in z vso močjo vržem podivjanemu psu, ko se je le-ta približal na dva metra. Pes se je takoj ustavil in v šoku prenehal biti agresiven, tako da sem preprečil napad na mojega psa. V tem času pa se je prikazal lastnik psa, ki je svojega psa odpoklical. In kaj zdaj? Od številnih ljudi, tudi kinologov, sem slišal sto in eno zgodbico za lahko noč. Kot je na primer ta, da je bil pes v ograjenem sadovnjaku (in opozorilna tabla na vhodu ograje), kamor so preko ograje preplezali tatovi jabolk in ker jih je pes pogrizel, so vložili tožbo proti lastniku psa/sadovnjaka in le-ta je moral plačati odškodnino tatovom. Osupljivo. Vedno, ko nekdo pripoveduje takšne zgodbice, se je treba vprašati, kdaj se je to zgodilo. Kajti mogoče je, da je takrat zakonodaja to dovoljevala (pravna praznina), sedaj (od leta 2007, od kar je nov zakon) to zanesljivo ne drži. Ker imam tovrstnih zgodbic dovolj, sem prebral, kaj piše v Zakonu o zaščiti živali (ZZZiv-UPB2). Spodaj navajam citate iz zakona in moj skromni komentar.

Socializacija psa
"Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici." je napisano v 11. členu v drugem odstavku. Nato pa v 46. členu tretji odstavek piše: "Z globo od 400 do 800 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena." Prvi odstavek v sedmi točki tega člena pa pravi: "7. ne zagotovi ustrezne vzgoje in šolanja oziroma drugih ukrepov in je zato žival nevarna okolici (drugi odstavek 11. člena)"

Moj komentar: Kaznivo je že torej samo to, če si vzgojil psa, ki je za ljudi in živali nevaren. Torej naj vam ne bo škoda 150 € in psa peljite v pasjo šolo.

Sprehod s psom na javnem mestu
"Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu." pravi tretji odstavek 11. člena. Kaj se šteje za javno mesto pa pravi 5. člen v točki 22: "22. Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi." Glede kazni piše v 46.a členu: "Z globo od 200 do 400 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena." In prvi odstavek: "6. ne zagotovi fizičnega varstva psa v skladu s tretjim odstavkom 11. člena tega zakona"

Moj komentar: V mestu mora biti pes obvezno na povodcu! Na travniku je lahko spuščen, če tam ni ljudi, na primer kresovanje na travniku.

Obvladovanje nevarnega psa
V drugem odstavku 12. člena piše: "Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov:
– da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom,
– da so zaprti v pesjaku ali objektu,
– da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom."


Kaj je nevaren pes piše v triindvajseti točki 5. člena: "23. Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo:
– službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
– psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom."


No pa poglejmo še kazen, ki je predvidena v tretjem odstavku 45. člena: "Z globo od 800 do 1.200 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena." Prvi odstavek točka dva pa pravi: "2. ne zagotovi fizičnega varstva nevarnega psa v skladu z drugim odstavkom 12. člena tega zakona".

Moj komentar: Če imaš doma spuščenega psa moraš imeti ograjo in obvezno opozorilno tablo, da je pes hud. Ograja ni potrebno, da je 1,8 metrov visoka, razen če je pes vpisan v centralni register psov kot nevaren pes, v tem primeru mora biti ograja visoka 1,8 metra in še vedno opozorilna tabla na vhodu ograje. Če pes nekoga ugrizne znotraj ograje in je na vhodu opozorilna tabla, potem je to zadoščeno zakonu, torej lastnik psa ni kriv za ugriz in tudi takšen ugriz se ne bo vpisal v centralni register kot ugriz nevarnega psa. Stvar se spremeni, če je pes človeka ali žival ugriznil zunaj ograje, v tem primeru se šteje kot nevaren pes (pristojne institucije ga vpišejo v register) in mora biti ograja visoka 1,8 metra in napis. V takšnem primeru potem tudi lastnik nevarnega psa ne odgovarja za ugriz osebe znotraj ograje.

Prav tako je razlika ali je pes obravnavan kot nevaren pes ali pes nenevaren okolici. Slednji je lahko v mestu na sprehodu brez nagobčnika vendar na povodcu. Če je pes vpisan v register kot nevaren pes, mora biti v mestu z nagobčnikom in na povodcu.

Torej če se po vaši ulici podi podivjan pes, ki grize druge pse ali ljudi, ga prijavite policiji, ki bo poskrbela, da bo vpisan v register kot nevaren pes in seveda lastnik bo dobil kazen. Nato pa bodo za takšnega psa (seveda lastnika) veljala strožja pravila, torej za nevarnega psa.

Uradni postopki pri ugrizu psa
Če pride do ugriza, je cel kup postopkov, pa na hitro poglejmo odseke iz 26.a člena. Prvi odstavek: "Zdravnik, ki obravnava poškodbo človeka zaradi ugriza psa, mora osebo napotiti v antirabično ambulanto skladno s predpisi, ki urejajo nalezljive bolezni [...]" in nato drugi odstavek: "Antirabična ambulanta mora vnesti podatke o ugrizu psa v centralni register psov, pozvati skrbnika psa, da se s psom zglasi v pristojni veterinarski organizaciji zaradi preveritve suma na steklino in o ugrizu psa [...]" in nato v četrtem odstavku: "Pristojna veterinarska organizacija, ki obravnava poškodbo živali zaradi ugriza psa, mora podatke o ugrizih psov v roku treh delovnih dni vnesti v centralni register psov. O ugrizih psov morajo policija [...obvestiti veterinarsko organizacijo... ] ki podatke o ugrizih psov vnese v centralni register psov."

Kaj je "antirabična ambulanta"? To je zdravstvena ustanova za ljudi, ki se ukvarja z ugrizi psov.

Šolanje psa
V 15. členu piše: "Prepovedana ravnanja so:" in nato v deveti alineji piše: "– vzreja, vzgoja in šolanje na način in s pripomočki, ki živali povzročajo bolečine ali kako drugače škodijo njenemu zdravju" in nato v 46. členu tretji odstavek piše: "Z globo od 400 do 800 eurov se kaznuje posameznik za prekršek iz prvega odstavka tega člena." Iz prvega odstavka v deseti točki: "10. stori katero od ravnanj iz prvega odstavka 15. člena tega zakona"

Kazensko/prekrškovno in civilno pravo
Še komentar za konec te "pravniške" seje: V pravu je treba ločiti kazensko/prekrškovno pravo in civilno pravo. Zgoraj navedeno velja za prvo, katero mora postopek izpeljati po uradni dolžnosti za to pristojen organ. To se ponavadi zgodi na osnovi prijave občana. Za civilno pravo, pa pomeni, da lahko kadarkoli vložimo civilno tožbo na sodišču in od kršitelja/povzročitelja škode (skrbnika psa) izterjamo oškodovani znesek. Pa se vrnimo na uvod tega prispevka, pa predpostavimo, da bi ta gromozanski pes močno poškodoval mojega psa, pa še nato mene pogrizel, ko bi psa branil. Najprej bi po kazenskem/prekrškovnem pravu bil kaznovan od države, ker pes ni bil za ograjo, ko je ugriznil. Seveda lahko pride v upoštev še kakšna kršitev iz drugih zakonov, kot je povzročitev splošne nevarnosti ali kaj podobnega. Nato bi ga jaz lahko tožil (civilna tožba) za celotno povzročeno škodo na psu (veterinar) in na meni, tako za telesne poškodbe kot psihične travme. Če bi imel razstavnega psa ali kaj podobnega in bi pes bil še potem "grd" in nesposoben za razstave, bi še tole lahko iztožil in tako dalje.

Namen tega prispevka pa ni v tem, da bi se na veliko tožarili, ampak dajte no že za božjo voljo enkrat imejte pse za ograjo ali pa v pesjakih zaprte, v času, ko niste s psom.

Št. komentarjev: 0:

Objavite komentar

Naročite se na Objavi komentarje [Atom]

<< Domov