Kaj ljudje vse vpisujejo v iskalnik - 3. del

Spletni dnevnik ima orodje, s katerim vidim, kaj ljudje vpisujejo v iskalnik, ki jih pripelje na to spletno stran. Na podobna vprašanja sem 'modroval' že januarja in maja. Tokrat bom pisal samo o novih vprašanjih, da se ne ponavljam.

Psa kastrirati ali ne?
Tole je predvsem vprašanje ali se boste ukvarjali z vzrejo ali ne. Če ne, potem je priporočljivo, da se pes kastrira, psica sterilizira. S kastracijo/sterilizacijo dosežemo, da je pes veliko manj agresiven, ker ne potrebuje dokazovanja prevlade v krdelu, da bo imel pravico razmnoževanja. Najbolje psa kastrirati ob 6. mesecu starosti. Lahko pa tudi starejšega psa, tudi nekaj let starega. Pri starejšem psu, se lahko del nagona kljub kastraciji ohrani. Bo pa pes manj agresiven.

Zaščita proti klopom in bolham?
Jaz sem pred nekaj meseci dajal psu ampole. Prednost ampul je ta, da pes nima ovratnice in tako, vsaj po mnenju mnogih, lepše zgleda. Je pa hec pri ampulah ta, da 'držijo' le en mesec, tako da je potrebno kar naprej hoditi k veterinarju po 'novo dozo'. Pred kakšnim mesecem sem se odločil, da nabavim ovratnico proti klopom in bolham. Kupil sem belo ovratnico, tako da se pri švicarskemu ovčarju sploh ne vidi, da jo ima. Ovratnica 'drži' 4 mesece proti bolham in 6 mesecev proti klopom.

Ugriz psa, kaj narediti?
Če je pritekla kri, potem pustimo, da kri teče nekaj časa, da se pasja slina čim bolj izloči iz vašega telesa. V slini je možnost virusa, ki povzroča steklino. Vsekakor pa je treba k zdravniku. Če je pes neznan, potem vi morate obvezno dobiti cepivo proti steklini. Če je pes znan in je cepljen, mora psa opazovati veterinar vsak dan deset dni zapored. Sicer pa naredite vse, da vaš pes ne bo ugriznil. Torej na povodec psa, za ograjo pa ne pustiti, da se podi za neznanci.

Kaj dati jesti psom v vročini?
Jaz dajem brikete in malenkost pasje konzerve, tako da ga vzpodbudim, da čim več poje. Moj migec se ogromno giblje in jaz z njim, tako da ga vzpodbujam, da je dovolj hrane. V pasji vročini je treba samo paziti, da ne bo hrana psu ležala cel dan na soncu. Po deset minutah, kaj pes ne poje, mu odstranimo. Sicer pa raje damo manj hrane in potem damo še dodatek, kot pa da se hrana pokvari.

Kaj narediti, če ti pobegne mladi pes?
Prvo, ne pustiti, da sploh pobegne. Torej povodec in 10-metrska vrvica na sprehodu. Če pa kljub temu pobegne, pa ne hoditi za psom, ampak stran od njega. Če je treba tudi počasi teči in ga klicati. Če ne pride, se niti ne oziramo za njim, samo nadaljujemo s hojo. Nikoli se ne razburjamo, ker pes v vašem glasu čuti, da ste vznemirjeni in vas ne bo upošteval. Samo hladnokrvno se obrnite stran od njega. Vi ste 'vodja krdela' in on 'podanik', ki vam mora slediti.

Kako naučiti psa, da ne teče za avtomobili?
Pes ne sme biti nikoli spuščen. Torej psa na povodec. Naučiti psa, odpoklica, kar je osnovno povelje, ki ga mora znati. Pa naučiti psa ukaza 'ne' in pa 'fuj to'.

Kako psa naučiti da da tačko
Zelo preprosto, dvignete njegovo tačko, rečete "taco" in mu date pribolšek. Tole ponovite nekajkrat in čez čas ne dvignite več tačke. Pes bo zelo hitro dojel, kaj želite. Več: Sem tokrat jaz učenec? Tačko daj

Kdaj da pes pokonci ušesa
Odvisno od pasme. Švicarski ovčar ima ušesa vedno pokonci, razen kakšnih izjem, če je prestrašen na primer. Ušesa da pes pokonci, ko je na nekaj pozoren. Na primer hodite v gozdu in nekaj zašumi, pes bo z uhlji usmeril pozornost proti prihajajočemu glasu. Ušesa pes dvigne tudi takrat, ko je pozoren na vsiljivca. Tako da pri švicarju ljudje mislijo, da je agresiven, ko se srečamo na sprehodu.

Mlad pes vleče povodec in poje vse kar vidi
Povsem normalna zadeva, ki pa jo je treba odpraviti. S povodcem psu omejujemo svobodo. Sprva psa samo kratek čas na povodec, kakšno minuto dve. Pozornost pa usmerjamo stran od povodca. Na primer takrat rečemo, naj pes sede. Pes poje ali vsaj oblizne vse kar vidi. S tem zaznava okolico. To je tako kot mali otroci, ko dajo vse v usta. Je pa to neželeno vedenje. Moj mali je drekeca pekeca jedel nekaj mesecev. Svojega, pa če je kakšnega našel. Enkrat je celo celo glavo pomočil v enega mehkega. Psa na povodec in povlečete, če ne pride na ukaz.

Nagobčnik, kako?
Moku nisem še nikoli dajal nagobčnika, ker ni toliko agresiven, da bi to bilo potrebno. Sem pa pri prejšnjem psu, ki je bil bolj 'šarf' imel nagobčnik. Nagobčnik je za psa zelo neprijetna stvar, ki mu onemogoča tako ovohavanje, kot lajanje in grizenje. Psa posedite na sedi, psu se približate zadaj, če ne da miru, ga na rahlo z nogami primete, med tem, ko mu z rokami natikate nagobčnik. Pes bo takoj želel nagobčnik sneti. Tako da ga zamotite in naj ima prvič nagobčnik samo nekaj sekund. Nato to stopnjujte. Ne pa misliti, da bo pes z nagobčnikom manj agresiven. Samo ugrizniti ne bo mogel. Najbolje je, če se le da, da se nagobčniku izogibate. Raje psa v podivjani situaciji 'davite' in sicer tako da povodec dvignete navzgor, tako da se pes obesi. To naredite za sekundo ali dve, ko se pomiri, takoj spustite in pohvalite psa. Pri tem pa pazite, ker vas lahko lasten pes ugrizne, še zlasti, če ste psu vzeli sapo ali pa da je na drugi strani podivjani pes.

Pes renči in ima ušesa nazaj
Tole je ponavadi prvi znak, da se pes boji. Opozorilo jemljite resno, ker vas lahko pes ugrizne. Če pes renči na neznani predmet, je to povsem normalno. S psom se počasi približujte predmetu in sicer tako, da ste vi spredaj in se neznanega predmeta dotaknite. S tem bo pes videl, da mu predmet ni nevaren. Nato psa zelo močno pohvalite. Pretiranega strahu pri psu ne sme biti, ker sicer bo zelo težko z njim shajati.

Pes laja na lastnika in domačega ugrizne
Najprej verjetno renči, nato laja in podobno. S tem izkazuje, kdo je šef v krdelu. To očitno niste vi. Tega pes ne sme početi in pika. Vendar pazite, če ste psu vse pustili, da vas ne ugrizne. Verjetno ste naredili kar nekaj napak pri vzgoji. Več ko je napak, bolj je treba dosledno 'iz riti' zbijati trmo. Psu neprestano dokazujemo, da smo mi šef. Damo psu za jest, vendar mora najprej nekaj za to narediti, na primer sesti ali leči. Pes naj večkrat na dan pred vas leže ali sede. Psa bo potrebno bolj pod nadzorom imeti. Psa obvezno obvezno na povodec in ga takoj korigirati, ko začne delati neumnosti.

Pesjak za dva psa
Pri tem je treba paziti, da ni en pes v izrazitem podrejenem položaju. Da ne bo pes pogrizen in da ne bo stradal hrane. Najbolje je v tem primeru imeti dva pesjaka. Če pa imate enega in se psa razumeta, še vedno dajte dve posodi za hrano in to v različne kote, tako da se ne bosta med sabo 'ravsala'. Upoštevajte pa načelo avtoritete in sicer prvi v krdelu ste vi, nato je eden od psov in šele nato drugi. Vrstni red sta določila psa sama, vi ga samo upoštevajte. Tako daste prvemu psu po rangu najprej hrano, nato drugemu. Prvega najprej pobožate in nato drugega. Ljudem se morda zdi to čudno zaradi načela enakosti, ki se poudarja med ljudmi, vendar med psi vlada načelo avtoritete, ki v divjini omogoča, da se prihrani čim več energije in pa da da močnejšemu možnost prenosa boljših genov na potomce, ki bodo imeli večjo možnost preživetja.

Št. komentarjev: 0:

Objavite komentar

Naročite se na Objavi komentarje [Atom]

<< Domov