Pasja uta in pesjak

Preden je pes prišel k hiši, sem naredil pesjak in pasjo uto. Oboje se da kupiti v trgovini, vendar natanko tako, kot sem želel nisem nikjer našel, zato sem se odločil, da s pomočjo domačih, kar sami doma naredimo pesjak in uto. Pred nekaj dnevi sva se s prijateljico pogovarjala, kako sem to naredil, tako da sem lepo poslikal in napisal komentarje. Pesjak in pasja uta sta prilagojena velikosti psa, švicarskemu ovčarju. Če delate/kupujete pasjo uto za drugo pasmo, potem jo sorazmerno navedenim meram spodaj, povečajte/zmanjšajte.


Vhod v pesjak

Vzhodna stran pesjaka. Na levi strani so vhodna vrata. Prav tako so izhodna vrata na zahodni strani pesjaka in pa še ena vrata desno na steni kot vhod v garažo. Skozi garažna vrata smo v pesjak prinesli pasjo uto, ker so vhodna in izhodna vrata (na mreži ograje) preozka. Pesjak je narejen iz kradratne železne mreže 10 x 10 cm. Spodaj okrog pesjaka je mreža 5 x 5 cm v višino 55 cm od tal. To pa zato, da mali pes ne pobegne med luknjo mreže. Na vratih in stenah pesjaka je aluminijasta pločevina, ki preprečuje, neposredno pihanje vetra in zaščita pred neposrednim soncem. Ko je pes mali pa preprečuje, da bi pes pomolil glavo skozi mrežo in se obesil. Na sprednji strani nad mrežo z malimi luknjami je tudi bila aluminijasta mreža, pa sem jo sedaj, ko je pes odrasel odstranil, da ima boljši pregled nad dvoriščem in da lažje opozori, če kdo pride k hiši.


Dolžina pesjaka

Med vhodom v pesjak in pasjo uto je prostor za dolžino ležečega psa. Pred psom je najmanj prostora še za več kot polovico psa, prav tako za psom in pasjo uto prav tako za najmanj polovico psa. Tla so iz posebnih ploščic, ki so sicer namenjene za svinske hleve, da se svinje ne prehladijo. Enostavneje je spiranje z vodo kot pri lesenih tleh.


Širina pesjaka

Širina pesjaka je toliko široka, da lahko pes normalno leži in je spredaj in zadaj približno za polovico psa prostora. V pesjaku mora biti toliko prostora, da se lahko pes normalno giblje.


Pogled iz pesjaka

Vzhodna vhodna vrata slikano iz notranjosti. Zgornji del vrat se prilega legi strehe. Lega pesjaka je takšna, da ima pes direkten pogled na vhodna vrata ograje in takoj opazi, če pride k hiši nepovabljena oseba.


Stena pesjaka

Na steni je aluminijska pločevina. Med streho in aluminijem je malo prostora, da zrak kroži. Med streho in aluminijskimi ploščami je vinska trta, ki preprečuje, da bi prah direktno pihal v pesjak in hkrati zakrije pločevino z zunanje strani, tako da je pesjak lepšega videza.


Streha pesjaka

Pri steni garaže je vidno dno lesene strehe. Med streho garaže in streho pesjaka je samo mreža, odprtina je široka 55 cm, vendar je omrežena, da ne bi pes slučajno preplezal. Odprtina omogoča hlajenje pesjaka, da se vročina, ki je pod streho pesjaka odstrani. Streha pesjaka je dolga 120 cm.


Uta od spredaj

Pasja hiša je spodaj dvignjena od tal za 15 cm. Levo spodaj 7 cm opeka in 8 cm lesena deska. Desno je samo lesena deska. Pesjak namreč visi od severo-vzhodne strani proti jugo-zahodni strani, da je pesjak lažje spirati z vodo. Spodnja stranica pasje ute meri v dolžino 90 cm. Pokončna leva in desna stranica merita 71 cm. Leva in desna stranica strehe merita 58,5 cm. Pasja uta (brez lesenega podstavka) meri do slemena (stičišče leve in desne stranice strehe) 108 cm.


Omarica

Na garažni steni je pritrjena omarica, ki sloni na pasji uti, kjer so spravljeni pripomočki za psa, ki se dnevno potrebujejo. Vrata omarice se z lahkoto odpirajo.


Uta v celoti

Celotna dolžina pasje ute je 150 cm, od tega je odprtina široka 50 cm in preostali del, kjer je v notranjosti ležišče, natanko 100 cm.


Vhod v uto

Odprtina (brez lesa) predprostora pasje ute je široka 43 cm in visoka 69 cm, morda kakšen milimeter več.


Predprostor ute

Predprostor pasje ute. Dolžina predprostora pasje ute od zunanjega vhoda do notranje stene je 90 cm, morda kakšen milimeter manj. Od tega je od vhoda v predprostor do vhoda v ležišče (luknje) 48 cm. Širina luknje do ležišča je 27 cm. Širina od luknje do zadnje stene je 15 cm, morda kakšen milimeter manj.


Vhod v notranjost

Širina luknje vhoda v notranjost ležišča je 27 cm. Višina od tal predprostora do najvišje točke luknje na vrhu je 69 cm. Ker je ležišče pesjaka dvignjeno od predprostora za 3 cm, morda kakšen milimeter manj, je razdalja med tlemi ležišča pesjaka in najvišjo točko luknje 66 cm. Ker je plečna višina mojega psa 68 cm (od tal do vrhnje hrbtne strani vratu stoječega psa), je to idealna višina luknje, ker mora biti višina le-te za 2 cm nižja od psa. Ko pes vstopi v pesjak, se mora skloniti, to pa zato, da je ležišče čim manjši prostor, sicer pozimi pes s svojo telesno temperaturo prostora ne bo dovolj ogrel in bo psa zeblo. Pasjo uto vedno dimenzioniramo na odraslo plečno višino psa zmanjšano za 2 cm. Ostale dimenzije pasje ute sorazmerno povečamo oz. zmanjšamo glede na omenjeno višino.


Odprta streha

Ena stranica strehe pesjaka se odpre, to pa zato, da se lahko notranjost pesjaka počisti z metlo, obriše s krpo, če je umazano ali mokro.


Podstrešje

V podstrešju je prostor za pasje stvari, predvsem takšne, ki se dnevno ne potrebujejo, ker so vrata iz lesa so kar težka za odpiranje. Cel pesjak je narejen iz ladijskega poda, da se deske med sabo tesno stikajo, da med njimi ne piha. Še posebno je pomembno, če je les nov, ker potem ko se osuši, se skrči in lahko nastanejo drobne razpoke, kar pomeni, da bo psa pozimi pošteno zeblo.


Karton

Na tleh podstrešja je karton, da se dno ne umaže s predmeti podstrešja in da se blago, ki je pod njim ne strga. Če se karton umaže, ga zavržemo in nastavimo novega.


Blago ovito v stiropor

Tla podstrešja so ovita iz blaga in sicer je blago ovito okoli 2,5 cm stiropora. Dno je iz laminata in ni pokrito z blagom, da pes ne bi razgrizel blaga. Blago je zato, da se stiropor ne trga ali ugreza, ko na njega položimo kakšen predmet - prav tako funkcija kartona.


Podstrešje se sname

Tla podstrešja se dajo sneti, da se lahko ležišče pesjaka čisti. Dno je iz dveh delov, da se lažje vzame iz pasje ute.


Dvodelno podstrešje

En del podstrešja tal je že snet. Drug del je še vedno nameščen. Vogala pri steni sta nekoliko zaobljena, tako da se prilegata tramom strehe. Med dnom podstrešja in stenami ne sme biti praznega prostora, kjer bi sicer psu pihalo. Kot sem že omenil, mora biti prostor zaprt, da pozimi pes s svojo telesno toploto ogreje prostor.


Tramovi

Oba dela dna podstrešja sta sneta. Dela slonita na treh vmesnih deskah in skrajnima stenama. Širina med vsako izmed treh letev je 17 cm.


Vhod v ležišče

Vhod v ležišče (pes je v predprostoru in z glavo vstopa v prostor ležišča). Vhodna luknja iz predprostora v ležišče mora biti ob notranji steni, da psu ne piha. Vendar luknja ni tesno od steni, ampak je pred njo še 14 cm zapora, da zrak, ki zapiha v notranjost predprostora, ob tej letvi zaokroži in zapusti pesjak. Če te zapore ne bi bilo, bi psu pihalo v ležišče.


Dotik hrbta

Polovica psa je že v prostoru za ležišče. Pes se s hrbtom dotika vhodne luknje v ležišče. Glavo je pomolil čez prečne letve, kjer je dno podstrešja, to pomeni, da je pes malenkost sklonjen, ko je v pesjaku. To tudi preprečuje, da bi pes po pesjaku norel, v ležišče gre samo spat.


Dolžina ležišča

Pes povsem normalno leži v pesjaku. Med psom in stenami pasje ute je zelo malo prostora, to je namenoma, da je prostor ležišča ravno pravšnji, da pes pozimi zagreje pesjak. Tla, vse štiri stene in dno podstrešja so obložene s 2,5 cm stiroporom. Na vrh stiropora (notranji del ležišča) je 0,5 cm laminat. Predsoba ni obložena s stiroporom, ampak samo z laminati, ker pes v predprostoru ne leži.


Druga vrata

Zadhodna stran pesjaka. Pesjak ima tudi na zahodni strani vrata, to pa zato, ker ko se pesjak spira in pometa (dlačje psa, prah in listje od bližnjih dreves) se lahko vrata odpro in tako lažje počisti. Streha pesjaka se povsem ne stika stene garaže, to pa zato, da se pesjak poleti hladi. Streha garaže je nekoliko čez streho pesjaka, da pozimi ne nanaša snega v pesjak.


Nagnjenost pesjaka

Stranica pesjaka. Cel pesjak nekoliko visi od severo-vzhodne strani proti jugozahodni strani (proti zadnjim vratom), namenoma zaradi lažjega spiranja pesjaka.


Ograja do vrha

Mrežna pregrada je vse do strehe, da pes ne prepleže pesjaka. Oziroma da druga žival (pes, mačka) ne pride v pesjak in psu odžira hrane ali se prikrade goneči samici, če imate samico seveda.

Pesjak in uta sta pripravljeni, da lahko cesar uživa v svojem kraljestvu. Sicer je on raje zunaj in nori, vendar hiša le mora biti, da si lahko v miru spočije, da ima vsaj nekaj miru pred nadležnim gospodarjem.

Št. komentarjev: 0:

Objavite komentar

Naročite se na Objavi komentarje [Atom]

<< Domov